Kooperációs kert

Egy gondosan kiépítendő rendszer, amiben nem árt szakember segítségét kérni

A kooperációs kert nem más, mint ember és környezetének összhangja, ami a legkisebb városi kertektől kezdve a legnagyobb mezőgazdasági területekig számos megoldást kínál az ökoszisztéma védelmére és visszaépítésére.

Amikor megalkottam a kooperációs kert elméleti majd gyakorlati modelljét, arra törekedtem, hogy a jelenleg egymással ellentétes irányban élő és tevékenykedő két világot – a természet és az ember világát- egy kiegyensúlyozott és hosszútávon is fenntartható egységbe rendezzem. Mindezt úgy, hogy a köztük fennálló együttműködés mindkét fél számára előnyös legyen, és lehetőség szerint ne csak megőrizze a környezet jelenlegi állapotát, hanem képes legyen az ökoszisztéma helyreállításának elősegítésére is.

A fészkelésre alkalmas odúk mellett számos más állatvédelmi eszközzel is dolgozom- hiszen a cél nem kevesebb, mint egy mind számát, mind összetételét tekintve diverzebb, komplexitást nyújtó rendszer kialakítása. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy rovarok, hüllők, kétéltűek, rágcsálók minél több honos faja legyen jelen az adott területen. A tápláléklánc így lehet teljes, fenntartható és az ökoszisztéma dinamizmusa szempontjából is kielégítő.

 

 

A kiegyensúlyozott együttéléshez, a minél hatékonyabb fajgazdagsági törekvések eléréséhez nemcsak mesterséges odúkra és eszközökre van nagy szükségünk egy odútelepen, hanem az azt körbe ölelő növényzet fajgazdagságára, és legfőképpen szerkezeti változatosságára is. Minél bujább, változatosabb, minél több szintet biztosít egy odútelepi környezet, annál vonzóbb lesz a madarak számára. Az odúk az odúlakó fajoknak, a gazdag cserje- és bokorcsokrok a bokrokban fészkelő fajoknak nyújtanak menedéket.

A változatos növényösszetétel, a fajgazdag környezet elősegíti az állatpopulációk diverzitásának bővülését is a területen- a tápláléklánc alsó szintjeitől a legfelsőbb szintekig. Így minden új betelepülő faj egy másik faj megjelenését hozhatja magával, ami nagymértékben segíti a természetes folyamatok újraéledését, ezáltal a fajok kiegyensúlyozott és dinamikus együttélését is.

Márpedig a tápláléklánc egyensúlya a földi élet elengedhetetlen feltétele. Minden egyes folyamat, ami szakadást vagy törést okoz ebben a szoros kapcsokból álló láncban, a rendszer kiegyensúlyozatlanságához vezet- ennek pedig tragikus következményei lesznek.

Egy jól összehangolt kert a megfelelő állatvédelmi eszközökkel és a kiegyensúlyozott, minden faj igényét kielégítő környezettel képes arra, hogy hatékonyan növelje a biodiverzitást, ezáltal aktív, előre mutató természetvédelmi feladatokat lásson el.

 

 

A kooperációs kert tervezése szerves részét képezi a madár-ember együttműködési modellek megvalósításának. Egy jól működő, önmagát fenntartó és kiegyensúlyozó ökoszisztémát létrehozva olyan célokat is megvalósíthatunk, amiket eddig elképzelni sem mertünk.

Egy win-win kapcsolatokra alapozó kertben megteremtjük a természetvédelem, a termelés és a kertművelés tökéletes egyensúlyát- mindezt egy gondosan megtervezett, tudományos alapokra helyezett rendszerben. Semmi manír, semmi ámítás- csak a természet és ember valódi világa!

Ismerjék meg velem a kooperációs kert innovációját az élhető holnap felé vezető úton! Legyen szó kiskertekről, városi vagy vidéki otthonokról, családi gazdaságokról vagy nagyobb mezőgazdasági területekről- a kooperációs gyakorlatnak mindenhol helye van.

koop kert2